Kidsnews

EcoGaia Farm: Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ!

Οι ρυθμοί της ζωής ξεκινούν από τους ρυθμούς με τους οποίους «χορεύουμε» μέσα μας. Κι αν θέλουμε να τους χαλαρώσουμε, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε νέα βήματα αναζητώντας την ουσία των πραγμάτων. Αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά στο πρωτόπλασμα της ύπαρξής μας, ως άνθρωποι, ως ζωτικά μέλη μιας φυσικής ολότητας.

Της Ελένης Χολέβα

Με λίγα λόγια, κανείς δεν χρειάζεται να αλλάξει δουλειά, σπίτια, να αποποιηθεί οικονομικές ανάγκες κοκ. Αυτό που χρειάζεται για να βρει κανείς έναν άλλο κόσμο, είναι να έρθει πιο κοντά στην αρχή των πραγμάτων, να μη ζει σε συνθήκες εργαστηρίου.

15-1-1

Κι αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και πιο κοντά σε έναν άλλο κόσμο, τότε θα πρέπει να σκύψουμε με αντίστοιχη φροντίδα και στους δικούς «σπόρους», στα παιδιά μας. Να αναζητήσουμε χώρους, να ταξιδέψουμε μαζί τους, να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να ζήσουν σε φυσικές διαστάσεις και να μην αποδεχτούν ως κανονικότητα, τον «γκρι» κόσμο των πόλεων. Να δώσουμε στα παιδιά μας την επιλογή…

Ευτυχώς, τέτοιοι άλλοι κόσμοι γεννιούνται ακόμη. Και όσο αν νομίζουμε ότι στα Τρίκαλα δεν το έχουμε ανάγκη είμαστε γελασμένοι. Ένας από αυτούς, είναι η Φάρμα “EcoGaia”. Την ανακαλύψαμε στο Λογγάκι σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Το υπέροχο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν αποτελεί απλά μια παραγωγική μονάδα. Είναι ένας χώρος που μπορείς να αποφορτίσεις τον εαυτό σου, να ταξιδέψεις με το παιδί σου σε δρόμους που μόνο η επαφή με τη φύση προσφέρει, και να φύγεις γεμάτος με δώρα φωτεινά, όσο φωτεινοί είναι και οι άνθρωποι αυτού του συλλογικού εγχειρήματος.

 

Το πρώτο βήμα

Συναντούμε εκεί τη Νατάσα Αντάρη και τον Αλέξανδρο Καρατζά. Το καλωσόρισμα μια αγκαλιά όλο ευωδιές, μυρωδικά, χώμα, λουλούδια ανάσες… «Η δημιουργία της EcoGaia Farm προϋπήρχε ως σκέψη αλλά τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες και είναι αναγκαία πλέον η ένταξη μας σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Το εγχείρημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έτσι δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της διαμόρφωσης ενός κτήματος σε  πολυλειτουργικό αγρόκτημα».

Γινόμαστε κι εμείς ονειροπόλοι…Πώς όμως θα κάνουμε το πρώτο βήμα;  «Πάνω απ’όλα χρειάζεται θέληση για αλλαγή. Να θες να φύγεις απ τη φασαρία και τη γκρίνια, το τσιμέντο και την αχρωμία της μεγαλούπολης, αλλά κυρίως να θες να ξεφύγεις απ τη δική σου ρουτίνα που κατα βάθος έχεις επιλέξει εσύ ο ίδιος. Επιστροφή στην απλότητα και σε έναν πιο λιτό βίο κοντά στη φύση που σίγουρα θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Το καλό της κρίσης είναι οτι αρκετός νέος κόσμος αναθεωρεί τις προτεραιότητές του» αναφέρουν.
Η ελπίδα γεννιέται από τις ρίζες

Κι είναι όλα αυτά μια ελπίδα από μόνα τους αλλά όπως πολύ σωστά αναφέρει η Νατάσα, «Άραγε μας ενδιαφέρει το αύριο; Χρειαζόμαστε μία άλλη προσέγγιση στη καλλιέργεια τροφίμων, στη διαχείριση του νερού, της ενέργειας, των αποβλήτων
και της ρύπανσης. Μια προσέγγιση που ενσωματώνει την οικολογία, την κηπουρική, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την αρχιτεκτονική και ό,τι άλλο χρειαστεί για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής».

Όλα αυτά, δείχνουν μια παραδοσιακή καλλιέργεια σε συνδυασμό με αρκετές αρχές της περμακουλτούρας (permaculture) και της φυσικής καλλιέργειας (natural farming)
με βάση τους παραδοσιακούς σπόρους και ποικιλίες φυτών και την εποχικότητα των προϊόντων. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των παιδιών, ο αγροτουρισμός (world wide opportunities on organic farms), οι ελεύθερες Κυριακές και το εβδομαδιαίο καλάθι προϊόντων θα είναι κάποιες από τις δράσεις που είναι σίγουρο ότι όλοι θα υποδεχθούμε με μεγάλη χαρά.

Είναι λογικό όμως μια Τρικαλινή επαρχιώτισσα γράφουσα να εντυπωσιάζεται με όλα αυτά, ζώντας μέσα στην ύπαιθρο;  Γιατί συμβαίνει, μπορεί να αναστραφεί; «Δυστυχώς μεγαλώσαμε με τη φράση “φύγε παιδί μου από τα χωράφια και πήγαινε στην πόλη”. Στην Κίνα υπάρχει πρόγραμμα αστυφιλίας σε εφαρμογή! Εδώ συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες. Η ζωή στην πόλη με τους έντονους ρυθμούς αρκεί για να μεγαλώσει την εσωστρέφεια και τελικά την καταθλιψη. Η επαφή με τη φύση αποτελεί ένα βασικό και καθοριστικό παράγοντα για τη βιολογική,
ψυχική και πνευματική ζωή του ανθρώπου. Το έδαφος, το φως, οι κλιματολογικές συνθήκες διαμορφώνουν τη βιολογική υπόσταση του ανθρώπου και επιδρούν
άμεσα στην υγεία του» τονίζει ο Αλέξανδρος.

 

Τα παιδιά: Οι αγαπημένοι της φύσης!

Η αυτάρκεια τελικά είναι το κλειδί της ισορροπίας…αυτό φαίνεται όλοι να το καταλαβαίνουν λίγοι να το πράττουν. «Η τροφή είναι αν όχι το σημαντικότερο απ τις πιο σημαντικές ανάγκες μας. Μπορείς να ζήσεις χωρίς ακριβό κινητό, χωρίς καινούργιο αυτοκίνητο, χωρίς ακριβά ρούχα. Χωρίς τροφή όμως δεν μπορείς. Ποιος θα παράξει την τροφή μας; Τα εργαστήρια; Με ποια πρώτη ύλη; Πόσο δύσκολο είναι να καλλιεργήσουμε κάτι; Στις μεγαλουπόλεις υπάρχουν ταρατσόκηποι, σχολικοί λαχανόκηποι και στα χωριά περιμένουν το μανάβη. Είναι λογικό μεγάλο
μέρος της τροφής μας να προέρχεται απο εκατοντάδες ή χιλιάδες χλμ μακριά;» διερωτούνται αυτονόητα οι οικοδεσπότες μας.

Το πόσο σημαντικά μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας η επαφή με τη φύση, είναι φανερό μέσα από τις αντιδράσεις των παιδιών. «Τα παιδιά μαγεύονται στη φύση και χαίρονται όταν “αναλαμβάνουν” δράση όπως να φυτέψουν, να ποτίσουν, να ταΐσουν ένα ζώο. Πρόσφατα επισκέφθηκα αγροκτήματα με δράσεις για παιδιά στην Αυστρία και με εξέπληξε ότι παιδιά επιλέγουν 5ήμερη εκδρομή σε αγροκτήματα! Εκεί τέτοιες δράσεις είναι σύνηθες φαινόμενο και συμβάλλουν στη γενικότερη εκπαίδευση των παιδιών. Στην Ελλάδα η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι περιορισμένη και αφορά
κάποιες εκδρομές και όχι μια πιο συχνή ασχολία».

Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική ενός Σχολείου στη Φύση, «Στην EcoGaia Farm πιστεύουμε στην ανάπτυξη των αισθήσεων (δυνατότητα να παρατηρούμε), ο σεβασμός της φύσης και του περιβάλλοντος, ανάπτυξη τεχνικών πρακτικών, κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, δημιουργία συνεργασιών, αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών, προσεγγίζοντας την επιστήμη μέσω του πειραματισμού στη φύση».

 

Ο σπόρος βλασταίνει

 

Μένουμε με την αίσθηση της ανάγκης για στροφή κεφαλής. Από τη μια ένας κόσμος που τα μισά παιδιά του υποφέρουν και τα άλλα μισά οδηγούνται στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων για να καλύψουν τις ανάγκες που γεννά ένας αχόρταγος κόσμος…Από την άλλη, η φυσικότητα της αγάπης, της εναρμόνισης με τα βήματα της φύσης, της φροντίδας.

«Η οικολογική κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του τρόπου που εμείς καταναλώνουμε. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεών μας, για τον πλανήτη μας. Πρέπει να στραφούμε γύρω από συμπεριφορές κατανάλωσης και εκμετάλλευσης της Γης έτσι ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο λιγότερο καταστροφικό προς το περιβάλλον. Εναν κόσμο χωρίς ρύπανση. Για να ζήσουμε σε έναν κόσμο που όλοι θα μπορούν να απολαύσουν καθαρό αέρα και νερό, τρόφιμα ποιότητας και ουσιαστική δουλειά και αναψυχή. Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ!» λένε οι άνθρωποι της EcoGaia και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τους πιστέψουμε.

eco gaia 2  ecogaia 3 ecogaia 4

ecogaia 5 ecogaia 6 ecogaia 7

Info:
www.ecogaia.gr
www.facebook.com/ecogaiafarm
Email: info@ecogaia.gr

Back to top button