KidsnewsMommy Time

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-Δεν είσαι η μόνη-Δεν είσαι μόνη

Με αυτό το σύνθημα υποδέχεται το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Τρικκαίων, όσες βρήκαν το θάρρος, όσες δεν άντεξαν στη σιωπή, και θέλησαν να βγούνε από τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης, να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη.

Οι παγκόσμιες ημέρες, όπως η 25η Νοεμβρίου, δεν είναι γιορτή. Για την ακρίβεια, για τις γυναίκες θύματα βίας, καμία μέρα δεν είναι γιορτή μέχρι να απαλλαχθούν από τον εφιάλτη. Στα Τρίκαλα, το διάστημα που λειτουργεί το Κέντρο Συμβουλευτικής απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες 136 γυναίκες. 136 ξεχωριστές περιπτώσεις. Ο αριθμός, δεν έχει όμως καμία σημασία. Είναι πολύ μεγάλος σε μια εποχή που η γυναίκα έχει κερδίσει την ισοτιμία και ισονομία, είναι όμως και πολύ μικρός αφού είναι πολλές εκείνες που ακόμη δεν έχουν βρει το δρόμο της μακριά από το φόβο…

Σπάζοντας τα ταμπού

«Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του κέντρου συμβουλευτικής γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, μας προσέγγισαν και τα πρώτα θύματα» αναφέρει η κοινωνιολόγος της δομής κα Ευτυχία Ασλάνογλου. Το Κέντρο παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής πληροφόρησης ενώ όταν χρειαστεί διασφαλίζεται και δωρεάν νομική κάλυψη σε περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας μέσα από πρωτόκολλο συνεργασίας με το Δικηγορικό Σύλλογο Τρικάλων, παραπομπή γυναικών σε ξενώνες, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, φορείς κοινωνικής πολιτικής, υποστήριξης παιδιών κοκ.

Η βία δεν κάνει διακρίσεις

Από τα μέχρι τώρα περιστατικά, το δεδομένο είναι ένα, η βία δεν κάνει διακρίσεις. Όπως εξηγεί η κα Ασλάνογλου, δεν υπάρχει διαχωρισμός ούτε με βάση την ηλικία, ούτε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση θύματος και θύτη, ούτε καν το επίπεδο μόρφωσης. Η βία λοιπόν έχει ένα πρόσωπο. Στα Τρίκαλα για παράδειγμα, τα περιστατικά που υποδέχεται το Κέντρο Συμβουλευτικής ξεκινούν από γυναίκες 18 ετών και φτάνουν άνω των 65. Μπορεί να είναι θύματα που βιώνουν στην παρούσα φάση βία, μπορεί όμως να είναι θύματα που τους ασκήθηκε βία στο ενδοοικογενειακό, εργασιακό ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον στο παρελθόν, που κουβαλούν ωστόσο το βάρος αυτό στη ζωή τους.

Χωρίς αυταπάτες

Μέσα από τη συζήτησή μας με την κα Ασλάνογλου, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ούτε μία περίπτωση θύτη, για παράδειγμα συζύγου που ασκεί ενδοοικογενειακή βία που να ζητήσει βοήθεια αναγνωρίζοντας το πρόβλημα. «Δυστυχώς, βλέπουμε τις γυναίκες θύματα να ενοχοποιούνται. Είναι μία τακτική που ακολουθούν εξάλλου οι θύτες. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι θύτες συνειδητά επιλέγουν τη βία, θέλουν τον έλεγχο. Ακόμη όμως και να υπήρχε ανταπόκριση, είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η σχέση. Οι ίδιοι άνθρωποι, από σχέση ισχύς να περάσουν σε σχέση ισότητας».

Ο μύθος της κρίσης

Η βία είναι ανεξάρτητη από τις συνθήκες. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. «Η οικονομική κρίση, η κοινωνική κατάσταση, τα προβλήματα σε μια οικογένεια, σε μια σχέση δεν έχουν να κάνουν με την άσκηση βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι επιλογή των θυτών, συνειδητή, ανεξάρτητα από όποια άλλη δυσκολία», τονίζει η κα Ασλάνογλου.

Απέναντι στο φαινόμενο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Σημαντικό ρόλο παίζει πολλές φορές και το περιβάλλον που συμμετέχει στον κύκλο βίας, μη σπάζοντας τη σιωπή, μη στηρίζοντας τη γυναίκα θύμα. Κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ε επαρχιακές κοινωνίες σαν τη δική μας. Όπως ωστόσο αναφέρει η κοινωνιολόγος, η «θυσία» του θύματος κάνει το περιβάλλον που ανέχεται, αδιαφορεί ή αποτρέπει το σπάσιμο της σιωπής, συνένοχο.

Δεν είσαι μόνη

Κάθε γυναίκα θύμα, μπορεί να καλέσει στο 15900, γραμμή της γενικής γραμματείας ισότητας ή να απευθυνθεί με διασφαλίζοντας απόλυτη εχεμύθεια στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, στο 2431027943 (Θερμοπυλών 1 & Θεοδοσοπούλου γωνία).

Back to top button